Op deze pagina geven wij wat informatie over verschillende cavia soorten die wij binnen kregen. Over hoe je bepaalde soorten haar het best verzorgd en wat de basis behoeften van een cavia zijn. 

Basis behoeften

Iedere cavia heeft bepaalde dingen altijd nodig. Dat zijn namelijk:

- Water (iedere dag vers)

- Brokjes (altijd)

- Groenvoer (twee keer per dag)

- Hooi (altijd)

 

Wat ook nodig is:

- Nageltangetje

- Huisje

- Hooiruifje (om mee te spelen)

- Borsteltje/kam (Bij bepaalde rassen)

 

Het hok van de cavia moet groot genoeg zijn:

2 cavia's = minimaal 100 cm bij 50 cm

Voor iedere cavia extra komt er 20 cm in de lengte bij. 

De Skinny

De Skinny is een bijzonder ras dat spontaan is ontstaan in een laboratorium in de jaren 70. De cavia's staan bekent om hun lieve en actieve karakter. 

De Skinny vergt wel wat extra verzorging. Zo moet je hen met enige regelmaat wassen om de dode huidcellen te verwijderen en hen insmeren met uierzalf of schapenwolcrème om de huid soepel en elastisch te houden.  Wondjes en krassen van de nageltjes zal bij de Skinny eerder zichtbaar zijn als bij harige cavia's. Hier kan je honingzalf(Dermiel zalf) op smeren om de wondjes te verzachten. Ook groeien de nagels van een Skinny harder, om wondjes te voorkomen zullen deze dus vaker geknipt moeten worden. 

Ook mogen zij niet blootgesteld worden aan grote temperatuur schommelingen. Hun optimale temperatuur is tussen de 18 en 22 graden. Doordat ze geen vacht hebben kunnen ze zich moeilijker warm houden. Daarom heeft de Skinny altijd een nachthok met hooi nodig. Dit zorgt ervoor dat hij zichzelf warm kan houden.  Skinny's eten gemiddeld meer, ze gebruiken het extra voedsel om zichzelf warm te houden. Daarom poepen en plassen ze dus ook meer en zal het hok wat vaker verschoond moeten worden. 

Skinny's zijn ook vatbaarder voor schimmels, deze schimmels herken je aan wittige vlekken op de huid van de Skinny. De pootjes van de Skinny zijn ook gevoeliger dan bij harige cavia's. Daarom is een ondergrond van fleece of badmatten het beste voor hen. Ze kunnen wel op zaagsel, maar harder dan dat is niet fijn voor hen.

De Langhaar

Langharige cavia's komen in allerlei soorten. Je hebt ze met mooi lang glad haar, maar ook met een teddy vacht, kruinen of krullen. 

Deze cavia's hebben wel wat extra vachtverzorging nodig. Langharige cavia's krijgen namelijk klitten. Deze klitten kunnen hen beperken in het bewegen en poepen en plassen. Daarom moeten langharige cavia's regelmatig geborsteld worden.  Ook wordt het haar op de kont snel vies, dan kunnen zij gewassen worden met knaagdierenshampoo. 

Om het haar van de cavia goed verzorgd en klit-vrij te houden, is het aan te raden het haar bij te knippen tot een soort bob-lijn. Hierdoor wordt het minder snel vies en sleept het niet over de grond. Klitten bij een langharige cavia kunnen het best eruit geknipt worden. Het uitkammen doet de cavia namelijk meer pijn en voorzichtig knippen voelen ze vaak niet. 

 

De Teddy

De teddy is een ras waarbij de haren loodrecht op de huid staan. De vacht is erg dik en heerlijk zacht. 

Deze cavia vergt niet heel veel extra verzorging, wel blijven losse haren in zijn dikke vacht hangen. Daardoor is het verstandig om de teddy regelmatig te borstelen. Daarmee wordt zijn vacht goed onderhouden en krijgt hij minder snel jeuk van de losse haren.

De Rex

De Rex lijkt erg veel op de teddy, alleen is zijn vacht stug en nog dichter. Ook zijn de snorharen iets gekruld in plaats van recht. 

De verzorging blijft echter het zelfde. Om jeuk en irritatie te voorkomen kan de vacht geborsteld worden om de losse haren te verwijderen.

De Borstel

De borstel staat bekend als een vrolijke, drukke en nieuwsgierige cavia. Ze hebben een zacht karakter en kunnen goed met andere cavia's. 

De borstel heeft een vacht die stevig en stug is met een hele hoop kruinen. Ze komen in alle kleuren en vergen niet veel extra verzorging. Het haar is ongeveer 3 centimeter lang en groeit alle kanten op. 

Borstelen is zo nu en dan aan te raden om de losse haren te verwijderen. Deze kunnen blijven hangen in de kruinen. 

De Gladhaar

De Gladhaar is het standaard cavia ras. Ze zijn makkelijk in verzorging door hun mooie glimmende gladde vacht. Ze kunnen eventueel een kruin hebben op het hoofd, maar over het algemeen zijn ze mooi glad. Als ze verharen kunnen ze geborsteld worden, maar het is niet perse nodig.