Op deze pagina vind je informatie over basisbehoeften, voeding, castratie & verzorging van rassen. 

Basis behoeften

Iedere cavia heeft bepaalde dingen altijd nodig. Dat zijn namelijk:

- Water (iedere dag vers)

- Brokjes (altijd en het liefst alleen pallets, om selectief gedrag te voorkomen)

- Groenvoer (twee keer per dag)

- Hooi (altijd)

 

Wat ook nodig is:

- Nageltangetje

- Huisje

- Borsteltje/kam (Bij bepaalde rassen)

Wij werken samen met Dierenkliniek Veenendaal. Zij zijn ontzettend kundig met cavia's en hebben een hoop informatie op hun website staan. Lees hieronder verder!

Castratie

De meeste beertjes worden gecastreerd of gesteriliseerd om nageslacht te voorkomen. Hierdoor kunnen ze beter herplaatst worden. Na castratie moeten ze nog 4 weken apart van het zeugje zitten. Ongecastreerde beertjes gaan soms goed samen maar kunnen gaan vechten met elkaar met alle gevolgen van dien. 

 

Dierenkliniek Veenendaal doet deze castraties voor de stichting met korting zodat we de gecastreerde beetjes voor een relatief laag bedrag kunnen herplaatsen!

Geslachtsverschil?

Vanaf een week of 1-2 is het redelijk duidelijk te onderscheiden wie een beertje (man) en een zeugje (vrouw) is. 

Online Cavia info

De onderstaande site geeft veel informatie over cavia's en een lijst met cavia kundige dierenartsen. Zoek je dus een cavia kundige dierenarts bij jou in de buurt? Neem dan vooral een kijkje! 

Wie past bij wie?

Niet alle cavia's kunnen goed samen. Vrouwtjes kun je in een groepje houden met een gecastreerd mannetje. De castraat zorgt vaak voor rust in de groep, dus als je kibbelende zeugjes hebt kan dit een goede oplossing zijn. Meerdere mannetjes, ook al zijn ze gecastreerd, kunnen gaan vechten. Als ze eenmaal vechten zal castratie niet helpen. Dan kan je ze beter apart houden, castreren en er een zeugje bij plaatsen. Soms kunnen beren wel heel goed samenleven. Let goed op de signalen en lichaamstaal. Klappertanden en met opgeheven kop om elkaar heen draaien is agressief gedrag. Zorg dat dit niet escaleert want ze kunnen elkaar flink verwonden. Koop je een koppeltje cavia's, lees je eerst goed in, neem nooit een cavia alleen en controleer zelf (of je dierenarts) het geslacht!

Koppelen

Bij het introduceren van een nieuwe cavia is het van belang dat je zorgt voor een rustige neutrale omgeving. Je kunt bijvoorbeeld koppelen in een tijdelijke ren in de kamer of buiten. Plaats de cavia's tegelijk in de ren en geef ze groenvoer en enkele schuilplekken. Heb geduld en geef ze de tijd om elkaar te leren kennen. De castraten kunnen soms erg opdringerig zijn, de zeugjes afhoudend. Zorg dat het uiteindelijke verblijf schoon en opnieuw ingericht is, met voldoende privacy plekken voor elk. Gaan de cavia's echt vechten, haal ze tijdelijk uit elkaar en koppel opnieuw. Wat ook vaak goed gaat is de castraat, die vaak na castratie nog 4 weken moet wachten, in een aparte kooi naast de zeug zetten. Zo kunnen ze in de weken wachttijd goed aan elkaar wennen en dit maakt het koppelen een stuk soepeler! Als het echt niet klikt, neem dan contact op met de opvang voor meer tips en hulp. 

De zieke cavia

Niet elke dierenarts heeft ervaring met cavia's. Het is dus belangrijk dat je alvast vooraf uitzoekt welke dierenarts je het beste kunt bezoeken mocht je cavia ziek worden. Cavia's zijn geen makkelijke patiënten. Het zijn prooidieren en verbergen ziekte goed. Daarom kom je er vaak laat, en soms te laat, achter dat je cavia niet in orde is. Bel direct je dierenarts als je cavia:

-niet/ minder eet en/of drinkt

-te rustig is/ ander gedrag vertoont

-vermagert, tip: (weeg je cavia's elke week)

-pijnuiting laat zien, bv bij eten of plassen

-Als je weinig/geen of afwijkende keutels vindt

-een opgezette buik heeft

-ingevallen, korsterige oogjes heeft

 

En natuurlijk alle afwijkende dingen die je kunt zien als huidplekjes, wonden, kreupel lopen etc. etc.

Bij twijfel, bel je dierenarts voor advies, liever een keer te vaak dan te laat ingrijpen.

Vruchtbaarheid & Voortplanting

De zeug heeft een cyclus van ongeveer 16 dagen. Na bevruchting is de draagtijd van een zeugje is ongeveer 65-70 dagen. Er worden 1-6 jongen geboren. Direct na de bevalling kan het zeugje weer gedekt worden. Zorg dus dat het beertje weg is voor de bevalling! De jongen zijn direct zelfstandig (nestvlieders) en worden 4 weken gezoogd. Ze mogen met 4-5 weken weg bij de moeder (speenleeftijd). Als de beertjes berengedrag (brommen en met hun kont wiegen) gaan vertonen kun je ze het beste weghalen. Soms zie je dit al met 3,5 weken leeftijd!

Zeugjes en beertjes kunnen vanaf 5 weken vruchtbaar zijn, soms al eerder. Ze moeten dus op deze leeftijd gescheiden worden van elkaar. Castratie mag vanaf ongeveer 4 maanden. (we houden een gewicht van >600 gram aan).

Huisvesting

Cavia's hebben ruimte nodig. Je kunt ze binnen maar ook buiten houden. Qua ruimte heb je voor een koppel minimaal een 120 cm bij 60 cm kooi nodig, liefst met regelmatige uitloop. Wil je liever een caviaflat? Zorg dan dat de verdiepingen groot genoeg zijn. Het handigst is dan één verdieping vna 120x60, met een (kleinere) verdieping erboven op. En voor de vaste caviaflats zijn 2 verdiepingen van 100x50 echt minimaal voor 2 cavia's. Kleiner dan dat, en vooral smaller, zorgt voor te weinig loopruimte.

 

Buiten kan, mits ze een goed geïsoleerd, tochtvrij en droog nachthok hebben. Dit nachthok moet groot genoeg zijn dat ze er bij slecht weer ook goed in kunnen wonen. Een dicht nachthok van een standaard konijnenhok is dus echt te klein. Ook is het fijn als ze een stukje overdekte ren hebben. Als het regent of sneeuwt kunnen ze dan optioneel alsnog naar buiten.  Geef ze voldoende schuilplekken en speelgoed. Cavia's met rode ogen hebben last van zonlicht, ze hebben behoefte aan voldoende schemerplekken.

Hou geen konijnen samen met cavia's i.v.m. overdraagbare ziekten en gevaar voor de cavia's. Ze spreken namelijk niet dezelfde taal, waardoor er nog wel eens ruzie ontstaat. Een groep zeugen met 1 castraat is een ideale combi!

 

Traplopen? Let op bij zowel buiten als binnen hokken. Pas het hok aan op jouw cavia's. Oudere cavia's lopen meestal geen trap meer, jonge cavia's kunnen dit wel goed leren. Vraag ons eventueel om advies als je twijfelt welk hok juist is voor jouw cavia's.


Voeding

- Geef alles rauw.

- Geef nieuwe groente-/fruitsoorten eerst in een kleine hoeveelheid zodat de caviabuikjes kunnen wennen.

- Als ze het de eerste keer niet lusten moeten ze soms gewoon even wennen aan de smaak.

- Was alle groente en fruit eerst met lauwwarm water! Dit zodat er geen bestrijdingsmiddelen meer op het eten zitten!

Goed!

Groenten:

Andijvie

Artisjok

Bleekselderij

Boswortel met loof

Knolselderij

Koreander

Kropsla

Maïsbladeren

Paksoi

Paprika

Pastinaak

Pompoen

Radijsjes

Rode bietjes

Spinazie

Taugé

Veldsla

Venkel

Winterwortel

Witlof

 

Fruit (niet dagelijks, veel suiker):

Aardbei

Abrikoos

Ananas

Appel

Bramen

Druiven

Frambozen 

Kersen

Mango

Meloen (niet aan zwangere cavia's)

Nectarine 

Papaya

Peer

Pruim

Rozenbottel

 

Pas op met:

Dikmakers:

Banaan

Maïs

 

Natte groenten:

Komkommer

IJsbergsla 

Tomaten

 

Groenten die gas veroorzaken:

Bloemkool

Boerenkool

Broccoli 

Chinese kool

Rode kool

Spitskool

Spruitjes

Witte kool

 

Citrusvruchten kunnen wondjes aan de lippen veroorzaken:

Citroen

Sinaasappel

Kiwi

Mineola

Mandarijn 

 

 

Niet!

Aardappels 

Aubergine 

Avocado's 

Bonen

Champignons 

Courgette

Knoflook

Kokosnoot

Peultjes

Prei

Rabarber

Rucola 

Sperziebonen

Sugar Snaps 

Suiker maïs

Ui

 


Kruiden

Pluk nooit op plekken waar honden worden uitgelaten of in de berm waar auto's rijden. Dan kunnen de kruiden vervuild zijn. 

Dille

Gras 

Klaver

Madelief

Munt

Oregano

Paardenbloem

Peterselie

Tijm

Weegbrij

Zuringblad

Blad

Aardbeienblad

Bamboebladeren

Berkenbladeren

Beukenbladeren

Druivenblad

Frambozenblad (niet aan zwangere cavia's)

Hazelnootbladeren

Kersenblad

Rietbladeren

Walnootbladeren

Wilgentakken


Wilt u meer weten over het gebruik van kruiden en over voeding van dieren? Kijk dan op www.beestenplein.nl 

De Skinny

De Skinny is een bijzonder ras dat spontaan is ontstaan in een laboratorium in de jaren 70. De cavia's staan bekent om hun lieve en actieve karakter. 

De Skinny vergt wel wat extra verzorging. Zo moet je hen met enige regelmaat wassen om de dode huidcellen te verwijderen en hen insmeren met uierzalf of schapenwolcrème om de huid soepel en elastisch te houden.  Wondjes en krassen van de nageltjes zal bij de Skinny eerder zichtbaar zijn als bij harige cavia's. Hier kan je honingzalf(Dermiel zalf) op smeren om de wondjes te verzachten. Ook groeien de nagels van een Skinny harder, om wondjes te voorkomen zullen deze dus vaker geknipt moeten worden. 

Ook mogen zij niet blootgesteld worden aan grote temperatuur schommelingen. Hun optimale temperatuur is tussen de 18 en 22 graden. Doordat ze geen vacht hebben kunnen ze zich moeilijker warm houden. Daarom heeft de Skinny altijd een nachthok/huisje met hooi nodig(Een fijn stoffen huisje voldoet natuurlijk ook!). Dit zorgt ervoor dat hij zichzelf warm kan houden.  Skinny's eten gemiddeld meer, ze gebruiken het extra voedsel om zichzelf warm te houden. Daarom poepen en plassen ze dus ook meer en zal het hok wat vaker verschoond moeten worden. 

Skinny's zijn ook vatbaarder voor schimmels, deze schimmels herken je aan wittige vlekken op de huid van de Skinny. De pootjes van de Skinny zijn ook gevoeliger dan bij harige cavia's. Daarom is een ondergrond van fleece of badmatten het beste voor hen. Ze kunnen wel op zaagsel, maar harder dan dat is niet fijn voor hen.

De Langhaar

Langharige cavia's komen in allerlei soorten. Je hebt ze met mooi lang glad haar, maar ook met een teddy vacht, kruinen of krullen. 

Deze cavia's hebben wel wat extra vachtverzorging nodig. Langharige cavia's krijgen namelijk klitten. Deze klitten kunnen hen beperken in het bewegen en poepen en plassen. Daarom moeten langharige cavia's regelmatig geborsteld worden.  Ook wordt het haar op de kont snel vies, dan kunnen zij gewassen worden met knaagdierenshampoo. 

Om het haar van de cavia goed verzorgd en klit-vrij te houden, is het aan te raden het haar bij te knippen tot een soort bob-lijn. Hierdoor wordt het minder snel vies en sleept het niet over de grond. Klitten bij een langharige cavia kunnen het best eruit geknipt worden. Het uitkammen doet de cavia namelijk meer pijn en voorzichtig knippen voelen ze vaak niet. 

 

De Teddy (CH en US)

De teddy is een ras waarbij de haren loodrecht op de huid staan. De vacht is erg dik en heerlijk zacht. 

Deze cavia vergt niet heel veel extra verzorging, wel blijven losse haren in zijn dikke vacht hangen. Daardoor is het verstandig om de teddy regelmatig te borstelen. Daarmee wordt zijn vacht goed onderhouden en krijgt hij minder snel jeuk van de losse haren.

De Rex

De Rex lijkt erg veel op de teddy, alleen is zijn vacht stug en nog dichter. Ook zijn de snorharen iets gekruld in plaats van recht. 

De verzorging blijft echter het zelfde. Om jeuk en irritatie te voorkomen kan de vacht geborsteld worden om de losse haren te verwijderen.

De Borstel

De borstel staat bekend als een vrolijke, drukke en nieuwsgierige cavia. Ze hebben een zacht karakter en kunnen goed met andere cavia's. 

De borstel heeft een vacht die stevig en stug is met een hele hoop kruinen. Ze komen in alle kleuren en vergen niet veel extra verzorging. Het haar is ongeveer 3 centimeter lang en groeit alle kanten op. 

Borstelen is zo nu en dan aan te raden om de losse haren te verwijderen. Deze kunnen blijven hangen in de kruinen. 

De Gladhaar

De Gladhaar is het standaard cavia ras. Ze zijn makkelijk in verzorging door hun mooie glimmende gladde vacht. Ze kunnen eventueel een kruin hebben op het hoofd, maar over het algemeen zijn ze mooi glad. Als ze verharen kunnen ze geborsteld worden, maar het is niet perse nodig.